Mijn favorieten

Waar moet ik op letten bij de keuze voor een makelaar?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar in Kampen?

‘Een makelaar is een makelaar. Jullie doen tenslotte allemaal hetzelfde’. Dit is hoe veel mensen tegen de makelaar aan kijken. Wat er dan veelal overblijft is een vergelijking tussen de hoogste vraagprijs en de laagste kosten. Maar doe jezelf niet tekort…. Kijk iets verder….

Lid van de NVM:

In de praktijk blijkt ‘een makelaar niet altijd een makelaar’.  Sinds 2001 is de ‘titel makelaar’ vrijgegeven en mag iedereen zich makelaar noemen. Let dus altijd goed op dat een makelaarskantoor is aangesloten bij een branchevereniging. Om lid te zijn van de NVM moeten we aan strenge opleidingseisen voldoen. De NVM levert ons op haar beurt een schat aan marktcijfers, kennis en inzichten over nieuwe regelgeving.

Verschillen tussen makelaars:
Maar er zijn meer verschillen:

- Werkt de makelaar vanaf een zolderkamer of heeft hij /zij een kantoor (met etalage) waar mensen laagdrempelig binnen kunnen lopen voor meer informatie over jouw huis?


- Laat deze makelaar aan je zien hoe hij/zij de taxatiewaarde berekent of krijg je ‘wel wat op de mail toegestuurd’?

- Als er gebeld wordt naar de makelaar, krijgt de potentiële koper van jouw woning dan een call center aan de lijn of een medewerker die jouw huis en stad kent?

- Heeft deze makelaar gekwalificeerde mensen in dienst die direct op 95% van de vragen antwoord kunnen geven en een bezichtiging in kunnen plannen of kan er alleen een terugbelnotitie gemaakt worden voor ‘als de makelaar weer terug is’?

- Gaat het makelaarskantoor dicht tijdens de vakantie of blijft deze open zodat hij jouw zaken kan blijven behartigen?

- Heeft deze makelaar een goed netwerk in de stad met een lange lijst woningzoekers of wordt je woning alleen op internet geplaatst?

- Wordt jouw woning alleen te koop gezet (internetmakelaar) of wordt jouw woning actief ‘aan de man gebracht’?

- Heeft het makelaarskantoor nog een 2e makelaar in dienst, zodat de bezichtiging toch kan plaats vinden, ook al staat de 1e makelaar ingepland bij een andere woning?

- Is deze makelaar voldoende ervaren om kijkers van jouw woning bij eventuele bezwaren mogelijkheden te laten zien, waardoor zij toch enthousiast blijven? 
 

- Welke makelaar levert jouw de meeste kijkers en (mede daardoor) de beste verkoopprijs?

- Maakt de makelaar zelf foto’s of wordt dit uitbesteed aan een professionele partij?

- Jouw woning heeft 1 x de kans voor een 1e indruk voor kopers! Levert deze makelaar een professionele presentatie of maakt hij / zij zelf wat?

- Heeft de makelaar goed doorgevraagd naar de financiële mogelijkheden van de kopers van je woning?

- Kan deze makelaar (indien nodig) een beroep doen op de financiële kennis van collega- hypotheekadviseurs gelieerd aan zijn bedrijf?

- Levert die hypotheekafdeling ook extra mogelijke kopers voor jouw woning?

- Legt de makelaar de koopovereenkomst in heldere taal voor je uit voordat je tekent of ‘stuurt hij hem wel even ter ondertekening’?

- Begeleid de makelaar je bij de eindinspectie van de woning vlak voor de overdracht bij de notaris? Of ‘kun je dat wel zelf’?

Welke makelaar kies jij?

Je ziet; niet elke makelaar is DEZELFDE makelaar’.
Dus ons advies is: kijk eerst goed wat belangrijk voor jou is, voordat je een keuze maakt!

ps. Wij kunnen bovenstaande vragen positief beantwoorden.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring