Mijn favorieten

Burgwal 29 Kampen

Ons makelaarskantoor is vanaf 1992 gevestigd in het prachtige historische pand aan de Burgwal 29. Aangezien wij hier inmiddels al ruim 25 jaar gevestigd zijn weet iedereen ons te vinden en is Renes Makelaardij een begrip in de wereld van vastgoed.

Hieronder de historische geschiedenis van het pand aan de Burgwal 29. 

Gebouwd door METZELAAR, Johan Frederik, architect (Rotterdam 21 juli 1818 - Scheveningen 22 januari 1897). Zoon van Isaac Metzelaar, (huis)bediende, en Engelina Theyn.
 

In 1870 trad Metzelaar in dienst bij het ministerie van Justitie als ingenieur-architect voor de gevangenis- en de rechtsgebouwen. Met zijn gezin verhuisde hij toen van Delft naar Den Haag. Bij Justitie kwam hij aan het hoofd te staan van het eerste departementale bouwbureau in Nederland.
 

Metzelaar verwierf zijn grootste bekendheid met ontwerpen van cellulaire gevangenissen. Deze werden gebouwd in de jaren voorafgaand aan de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van Strafrecht per 1 september 1886. Hij ontwierp en bouwde de koepelgevangenis in Arnhem en samen met zijn zoon Willem Cornelis Metzelaar in 1883 de koepelgevangenis in Breda. Behalve gevangenissen heeft Metzelaar ook tien kantongerechten gebouwd - onder andere in Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Geldermalsen en Kampen -, waarvan negen op basis van een standaardontwerp van Allard Pierson uit 1860. In 1880 bouwde hij aan de Burgwal het kantongerechtsgebouw in een eclecticistische architectuurstijl. In 1936 werd in de Burgwal 29 het belastingkantoor gevestigd, waarbij het gebouw voor een bedrag van fl. 2.798,00 door H.A.J. Westerhof werd verbouwd. De belastingdienst maakte van het gebouw gebruik tot 1977. Voor het gebouw werd geen directe vervolgbestemming gevonden. In de daarop volgende jaren zijn ook krakers in het pand actief geweest. In 1984 besloot de gemeente Kampen het gebouw (onderhands) te verkopen aan Vastgoed BV te Ommen, die de onderste verdieping wilde inrichten als kantoorruimte en van de bovenverdieping wooneenheden wilde maken. Aanvankelijk hadden de SGP (Bomhof) en het CDA (van Gelder en Aalders) bezwaar tegen de verkoop. Hengeveld en Brouwer hebben ervoor gepleit het pand te veilen, maar burgemeester Kleemans wist met zijn argumenten de gemeenteraad te overtuigen en de verkoop werd een feit.
 

Vanaf 1992 is in dit pand Makelaars- en Assurantiekantoor Renes gevestigd (voorheen in de Apeldoornsestraat). In 1e instantie alleen op de begane grond. In het jaar 2002 kreeg Renes de mogelijkheid de 1e en 2e verdieping er bij te trekken. Tot dat moment waren daar studentenappartementen gevestigd. Vanaf de verbouwing in 2002 is de afdeling Verzekeringen & Hypotheken op de 1e verdieping gevestigd. De Makelaardij werkt vanaf de begane grond en de 2e verdieping is in gebruik als vergaderruimte. In 2008 is de naam Makelaars- en Assurantiekantoor Renes veranderd in Renes leven & wonen.
 

Kortom een pand met historie.
 

Wij heten u van harte welkom aan de Burgwal 29 te Kampen!

Renes Makelaardij

Kantoor Vestiging Renes Makelaardij

Adresgegevens

Burgwal 29
8261 EN Kampen
KvK nummer: 05055575
BTW nummer: NL 8034 36956 B01
08:30/17:30